sobota 3. května 2014

Žitné rohlíčky s tymiánem

Tento recept vznikal skoro jako mistrovské dílo. Původní předpis na bagetu jsem postupně přeměňovala na ciabattu, experimentovala s bylinkami, přidávala tvaroh i mléko, nahrazovala sušené droždí kvasnicemi, dokonce i kypřícímu prášku jsem dala šanci. Samozřejmostí pak bylo hledání ideálního poměru té správné mouky. Pohanková to nebyla. A tak vznikly - mé milované žitné rohlíčky s vůní léta.


V tomto receptu platí více než kde jinde - nic nenahrazovat. Kvasnice budou kynout více, výměna žitné mouky za pšeničnou vás ochudí nejen o zdraví prospěšné látky, ale dokonce i o chuť a bez olivového oleje vám rohlíčky nebudou vonět ani zdaleka tak pěkně. Pokud ale všechno dodržíte, můžete se těšit třeba na báječný večer s přáteli, protože vůni čerstvého pečiva je dozajista přitáhne k vám domů.


Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: 12 minirohlíčků

Potřebujeme: 
2 lžičky cukru
7 g sušeného droždí (1 sáček)
250 g celozrnné žitné mouky
200 g hladké pšeničné mouky
60 ml olivového oleje
tymián
slunečnicová semínka
1/2 - 1 lžička soli

1 vejce

mořská sůl
lněná semínka
(cokoli jiného na posypání - bylinky, sezamová semínka, kmín, ...)

Postup:

  1. Ohřejeme půl hrnku vody, přisypeme cukr, droždí a zamícháme. necháme na teplém místě vzejít kvásek (= nafoukne se nám bubliknová čepička).
  2. Smícháme oba druhy mouky, přilijeme olej, další půl hrnek vody, přidáme větší špetku tymiánu a slunečnicová semínky podle chuti.
  3. K moučné směsi vlijeme kvásek a vařečkou zapracujeme. Když je těsto trochu konzistentní, přendáme jej na pomoučněný vál a hněteme dokud není krásně nelepivé a hladké. Průběžně podsypáváme moukou.
  4. Teď pozor! těsto, ač má v sobě droždí, nenecháme vykynout. Já vím, na správné kynuté těsto se nemá spěchat, ale tyhle rohlíčky jsou nejlepší vykynuté jen napůl. Pokud byste teď nechali těsto hodinu kynout, upekli byste přefouklé pečivo bez přílišné chuti.
  5. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  6. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na asi půlcentimetrový až centimetrový kulatý plát, který rozkrájíme jako dort na cca 6 stejně velkých trojhránků. Každý trojhránek začneme rolovat od širší strany a nakonec ho zahneme do rohlíčkovitého tvaru. Opakujeme i s druhým plátem.
  7. Rohlíčky  vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme rozmíchaným vajíčkem se lžicí vody a posypeme, čím je nám libo - mně chutná mořská sůl, lněné semínko a tymián.
  8. Pečeme na 200 °C asi 30 - 40 minut.



3 komentáře: